Wat is een tsaar?

Avonturen genoeg, als je een Russische tsaar was. Een tsaar is de Russische naam voor een keizer. Als leider van zo’n groot land maak je natuurlijk veel mee. Maar wat deden de tsaren?

Ivan de Verschrikkelijke. Oppassen geblazen voor deze tsaar, hij wordt niet voor niets ‘de Verschikkelijke’ genoemd. Met veel geweld veroverde de eerste tsaar veel gebieden. Dankzij Ivan de Verschrikkelijke is Rusland nu zo groot. Maar hij zorgde niet goed voor de mensen. Hij liet families vermoorden en op het Rode Plein een kathedraal voor zichzelf bouwen. Het gerucht gaat dat hij daarna de architect blind liet maken, zodat hij nooit iets mooiers kon bouwen.

Gelukkig kwam er verbetering! Peter de Grote maakte het Russische alfabet moderner en richtte de eerste Russische krant op. En hij opende een zeevaartschool. De kennis hiervoor leerde hij bij ons, in Nederland in 1697. Hij leerde veel over boten toen hij in Zaandam woonde. Zo komt het dat veel Russische woorden over scheep-vaart uit het Nederlands komen. En je kunt het houten huisje waar hij woonde nog steeds bekijken!
                1    2    3    4    5